Why

I januar 2021 lancerede Fødevarestyrelsen nye officielle danske kostråd. Egentlig var rådene ikke anderledes end dem vi tidligere har kendt, de var blot forkortet fra ti til syv, omformuleret og opdateret med et nyt layout.


Den eneste reelle forskel fra de tidligere kostråd, er at man nu anbefalede danskerne at spise 100 g bælgfrugter om dagen. I dag spiser danskerne i gennemsnit 2 g om dagen og kun hver 10. spiser bælgfrugter ugentligt.

 

Bælgfrugter har siden fået mere opsmærksomhed i de danske medier og internationalt allerede i 2019, da FN valgte at dedikere 10. februar hvert år til Bælgfrugternes Dag. En international dag med dét formål at sætte fokus på bælgfrugternes potentiale som en del af løsningen og arbejdet med verdensmål 2, om at udrydde sult samt verdensmål 13 om at bremse klimaforandringerne.


Bælgfrugter har et højt indhold af protein og er rige på kostfibre, vitaminer og mineraler og har et lavt indhold af kalorier. Desuden er bælgfrugten en bæredygtig og klimavenlig spise, der har et lavt CO2-aftryk. 

 

I mine år som underviser på vegetariske madlavningskurser på aftenskolerne, har jeg erfaret, at danskerne gerne vil spise flere bælgfrugter, men inspirationen mangler og de aner ikke hvad de skal stille op med dem. Bælgfrugterne bliver af mange opfattet som noget kedeligt, tørt, smags- og farveløst, og som noget, der ikke kan forenes med det almindelige danske hverdagskøkken.


Men bælgfrugterne har uendelige egenskaber og muligheder og bliver brugt i diverse retter verden over. 


Mit ønske med denne blog er, at få danskerne til at spise flere bælgfrugter, men først og fremmest at få øjnene op for dem og lære dem at kende.


Velkommen til Bælgfrugternes verden!


Who

Jeg hedder Liv Teilmann og til daglig arbejder jeg som madterapeut, rygestopkonsulent og aftenskolelærerinde.


Siden jeg blev færdiguddannet som PB i Ernæring og sundhed i 2018, har jeg undervist på aftenskolerne i sund og bæredygtig madlavning. Her voksede min passion for bønner, linser og ærter, som jeg på denne blog vil dele med dig.


Kontakt for samarbejde og spørgsmål:

livteilmann@gmail.com


Du kan læse mere om mit arbejde med madterapi her: www.hygeia.dk